Bardzo często skomponowanie odpowiedniej diety dla dziecka może być problematyczne. Wynika to nie tylko z problemu podczas doboru produktów spożywczych, lecz także małej ilości czasu na gotowanie dań. Dodatkowo dzieci mogą mieć zróżnicowane preferencje smakowe. Jednak mimo tego możliwe jest stworzenie zdrowej i zbilansowanej diety dla dziecka, a jednocześnie smacznej.
Dietetyk dziecięcy a komponowanie jadłospisu dziecka
Dieta dziecka oznacza sposób odżywiania się, a zatem rodzaje oraz ilości produktów dostarczane każdego dnia do organizmu. Zarówno ilość jak i skład pożywienia bezpośrednio odbija się na kondycji, zdrowiu oraz samopoczuciu dzieci. Wynika to z ogromnego zapotrzebowania organizmu na realizację procesów takich jak przyrost masy mięśniowej, wzrost kości, rozwój funkcji mózgu oraz dojrzewanie. Tym samym właściwe pożywienie jest niezbędne, gdyż dostarcza nie tylko energii i składników pokarmowych, lecz także zapewnia odpowiedni przebieg procesów w organizmie. W diecie dziecka należy postawić przede wszystkim na urozmaicenie posiłków, aby dzięki temu organizm mógł korzystać z wielu witamin i cennych składników mineralnych. Dieta dziecka musi posiadać także właściwą kaloryczność, aby w ten sposób zapobiegać nadwadze, a jednocześnie nie dopuścić do niedożywienia. Komponując jadłospis dla dziecka nie należy zapominać o wysokiej ilości wapnia oraz witaminy D, co odpowiada za prawidłowy wzrost kości. Ważne są również kwasy tłuszczowe oraz żelazo, w związku z tym, że wpływają na rozwój układu nerwowego. W przypadku braku możliwości samodzielnego skomponowania jadłospisu dla dziecka pomoc może dietetyk dziecięcy online. Dzięki czemu uzyskać można smaczną dietę, która będzie ponadto pełnowartościowa oraz zbilansowana. Wówczas wspiera się prawidłowy rozwój fizyczny dziecka, a także wspomaga proces dojrzewania psychicznego i emocjonalnego.
Jak powinny wyglądać prawidłowa dieta dziecka?
Najczęściej żywność dzielona jest zgodnie z piramidą zdrowego żywienia, przez co określone są zalecone ilości pożywienia dla danego wieku dziecka. Piramida ta została opracowana przez Narodowe Centrum Edukacji żywieniowej. Występuje w różnych wersjach graficznych, jednak obrazuje ten sam schemat. Przede wszystkim na talerzu najmłodszych powinny się znaleźć produkty z wyznaczonych grup. Największą ich część zajmują warzywa i owoce. Zawierają mnóstwo witamin, kwasu foliowego, żelaza, wapnia, a także błonnika i wody. Dzięki prozdrowotnym substancjom występującym w warzywach i owocach wspiera się prawidłowy rozwój organizmu dziecka. Nie należy zapominać także o produktach zbożowych, czyli kaszach, makaronach, ciemnym chlebie, płatkach oraz innych produktach mącznych, najlepiej z mąki z pierwszego przemiału. Produkty zbożowe są niezwykle cennym źródłem węglowodanów, które jednak można zastępować co jakiś czas z ziemniakami lub nawet batatami. Produkty zbożowe to bogactwo błonnika, którego zalecane spożycie wzrasta wraz z wiekiem. Dlatego warto stopniowo wprowadzać coraz więcej tego typu produktów do diety dziecka. Kolejnym ważnym produktem, który musi stanowić filar diety dziecka, jest białko. To mikroskładnik, który dostępny jest w rybach, jajkach, mięśnie oraz produktach mlecznych i nasionach strączkowych. Istotny element stanowią także tłuszcze, zwłaszcza roślinne. Są bardzo ważne dla dzieci, gdyż są źródłem energii oraz zawierają witaminy i kwasy tłuszczowe z grupy Omega. Warto wybierać tłuszcze roślinne, natomiast unikać tłuszczy zwierzęcych.