Pyszna i zdrowa sałatka z brokułem

Brokuł uważany jest za jedno z najzdrowszych warzyw. Wiele osób dopiero z czasem przekonuje się o jego wartościach odżywczych, a także o wyjątkowym smaku. Co więcej, brokuł może być przygotowywany i serwowany na wiele, różnych sposobów. Szczególnie dobrze prezentuje się on w sałatkach. Wobec tego jak przygotować smaczną i zdrową sałatkę z brokułem?

Składniki potrzebne do wykonania sałatki z brokułem

Zanim przystąpimy do przygotowywania sałatki z brokułem, konieczne będzie wybranie się na małe zakupy. Okazuje się, że do przygotowania sałatki z brokułem potrzebujemy:

  • około 2 małe brokuły o łącznej wadze do 1 kilograma
  • około 50 gram pestek słonecznika
  • 200 gramów sera feta lub sera koziego
  • około 50 gramów pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki majonezu- opcjonalnie majonez light dla zmniejszenia kaloryczności
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego- również można zamieć go na wersję light, dzięki czemu sos do sałatki stanie się mniej kaloryczny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku

Jak przygotować sałatkę z brokułem?

Wykonanie sałatki z brokułem jest niezwykle proste. 1200 gramów tej sałatki przygotujemy w około 25 minut. W jednej porcji będzie około 100 kalorii. Przygotowanie dania zaczynamy od pokrojenia brokułu na różyczki i ugotowania go do miękkości w osolonej wodzie. Gotowanie brokułu zwykle zajmuje od 8 do 10 minut. Warto pamiętać, by gotować go pod przykryciem. W między czasie możemy zająć się przygotowaniem sosu do sałatki. W tym celu:

  • do miski dodajmy 2 łyżki majonezu i 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do miski
  • dodajemy łyżkę soku z cytryny oraz sól i pieprz

Tak przygotowany sos czosnkowy odstawiamy na bok i możemy zająć się dalszym przygotowywaniem sałatki z brokułu. Ugotowane różyczki przecedzamy przez sitko. Jeśli to konieczne, możemy pokroić je na nieco mniejsze części. Brokuł rozkładamy na szerokim półmisku na dnie. Kolejno kroimy na pół pomidorki koktajlowe, a także kroimy ser feta lub ser kozi w większą kostkę. Pokrojone składniki rozkładamy na brokułach. Całość możemy doprawić odrobiną soli i pieprzu, a następnie polać przygotowanym wcześniej sosem. Na samym końcu posypujemy sałatkę garścią pestek słonecznika. Można serwować ją w towarzystwie chlebka pita lub czosnkowych grzanek. Tak przygotowana sałatka z brokułem jest wegańska, a co najważniejsze mało kaloryczna. Świetnie sprawdzi się jako szybki i zdrowy posiłek do pracy, a także jako danie główne na obiad. Pozostało życzyć wszystkim smakoszom smacznego!

Do góry