Jajecznica z brokułami – kompozycja na zielono

Jajecznica to jedno z najpopularniejszych niedzielnych śniadań. W tygodniu często nie mamy czasu na ciepłe posiłki, ale gdy tylko przychodzi weekend, lubimy celebrować wspólne momenty z rodziną jedząc razem śniadanie, a jajecznicę kochają wszyscy. Jest wiele sposobów na przygotowanie jajecznicy. Z boczkiem, szynką, szczypiorkiem, pomidorami, grzybami, ale co powiecie na jajecznicę z brokułami? To zielone warzywo jest pełne zdrowotnych właściwości. Chroni przed nowotworami, pomaga walczyć z osteoporozą, a nawet wspomaga utrzymanie wzroku w dobrej kondycji. Dlaczego więc nie spróbować przemycić odrobiny tych cennych składników do porannego posiłku?

Pierwsza propozycja na jajecznicę z brokułami jest banalnie prosta. Jajecznicę przygotowujemy tak jak zwykle. Roztapiamy masło na patelni, wbijamy jajka, dodajemy sól i wszystko razem mieszamy. W osobnym naczyniu gotujemy wodę z dodatkiem soli, a następnie wrzucamy tam pokrojone w różyczki brokuły. Czekamy do momentu, aż warzywa będą miękkie, ale nadal chrupiące. Gotową  jajecznicę przekładamy na talerz, obok układamy cząstki brokułów i voila’, jajecznica z brokułami jest gotowa.

Jeśli zostało nam trochę ugotowanych brokułów z przepisu numer jeden, nie wyrzucajcie ich. Idealnie posłużą nam do kolejnej propozycji na jajecznicę z brokułami. Jajka przygotowujemy tak jak w propozycji powyżej, dodajemy masło, wbijamy jajka, doprawiamy solą. Następnie do jeszcze płynnej jajecznicy dodajemy małe cząstki brokułów. Wszystko mieszamy i czekamy, aż jajka się zetną. Przekładamy na talerz. Propozycja numer dwa jest gotowa.

Propozycja numer trzy będzie nieco odbiegała od klasycznej jajecznicy, którą wszyscy znamy z rodzinnych domów, a będzie to jajecznica z brokułami zapiekana w piekarniku. Do przygotowania tego dania będzie nam potrzebna forma na bardzo popularne muffinki. Jajka razem z solą rozrabiamy w naczyniu. Następnie, wlewamy jest do foremek na muffinki do połowy ich wysokości, oraz dodajemy małe cząstki brokułów. Dolewamy pozostałą masę jajeczną i posypujemy tartym serem. Pieczemy około 10 min w temp. 150 stopni C. Jajecznica z brokułami jest gotowa.

Jak widać, brokuły to nie tylko warzywo wykorzystywane do dań obiadowych. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do śniadania, a w połączeniu z uwielbianą przez wszystkich jajecznicą tworzą duet idealny. Zachęcamy do skorzystania z naszych przepisów na jajecznicę z brokułami, a może wy macie inne pomysły jak można wykorzystać razem te dwa wspaniałe produkty?

Back To Top