Brokuły – zielone warzywo, zawierające cenne substancje mineralne i witaminy. Znajdziemy w nim między innymi potas, kwas foliowy, witaminę A lub C. Jest również źródłem magnezu, cynku lub żelaza. Ze względu na niską zawartość skrobi doceniają go osoby chore na cukrzycę oraz dbające o prawidłową masę ciała. Można jeść go w postaci ugotowanej lub zapiekany w cieście. Może również być składnikiem smoothie. Istnieje też wiele przepisów na pożywną zupę brokułową. Poniższa propozycja to wersja na mięsie z kurczaka. Idealna do podania jako jednodaniowy, sycący obiad.
Przepis na zupę – krem z brokuła z kurczakiem.
Składniki:
- kurczak na zupę (2 podudzia lub 1 udko lub 1 pierś),
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera,
- 1 brokuł,
- 3 ziemniaki,
- śmietana 12 procent,
- sól, pieprz do smaku,
- listki mięty i tarty, żółty ser do przyozdobienia.
Przygotowanie:
Mięso umyć, warzywa obrać. Oddzielić różyczki brokułu od twardej łodygi.
Gotowanie:
Mięso z kurczaka ugotować do miękkości w dwóch litrach wody wraz z marchewkami, pietruszkami, selerem i niewielką ilością soli. W osobnych garnkach ugotować obrane ziemniaki oraz różyczki brokułu.
Oddzielić białe mięso z ugotowanego kurczaka od kości i chrząstek. Dodawać kolejno poszczególne składniki i blendować aż do uzyskania jednolitego kremu:
- mięso z marchewką, pietruszką i selerem
- 1 ziemniak oraz różyczki brokułu
- na koniec zalać rosołem z kurczaka, dodać łyżkę śmietany.
Zblendowane składniki doprawić solą i pieprzem.
Podawanie
Zupę należy podawać na ciepło, z drobno posiekanymi ziemniakami i łyżką śmietany na wierzchu. Przed podaniem posypać tartym serem i przystroić listkami mięty.
Praktyczne uwagi:
- Zupę można wykonać w wersji fit, gdy ugotujemy ją na piersi z kurczaka. Taka zupa, ze względu na większą ilość mięsa będzie też bardziej sycąca.
- Zupę można podawać również w kubkach, bez ziemniaków, dodatkowej śmietany i tartego sera.
- Zupę można zagęścić, miksując dodatkowego ziemniaka.
- Zamiast ziemniaków do zupy można dodać grzanki. Zupa będzie mniej „mączna”.
Przepis na zupę – krem z brokuła to idealna propozycja dla dzieci, które nie chcą jeść warzyw ani mięsa. Zmiksowany krem ukrywa wszystkie „niepożądane” składniki, a nietypowy kolor oraz odpowiednio przedstawiona opowieść (zupa ma kolor zielony, bo ugotowały ją ufoludki), zachęcą smyka do zjedzenia pożywnego posiłku. Zupa z brokuła jest również dedykowana dla osób chorych, ponieważ jest lekka, sycąca i zawiera dużo składników odżywczych, potrzebnych do rekonwalescencji. Z przepisu skorzystają też osoby, które dbają o prawidłową wagę i zdrowie zarówno swoje jak i całej rodziny.